Σαντιάγο, Χιλή: Προφυλάκιση συντρόφου για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον καραμπινιέρου

arb

Κατά τις 23:40 της Παρασκευής, 20 Δεκέμβρη 2013, μια ομάδα περίπου 20 κουκουλωμένων πραγματοποίησε ένα μπλοκάρισμα δρόμου έξω από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο (USACH), συγκεκριμένα στην είσοδο από την πλευρά της διασταύρωσης Ματουκάνα με Ρομέρο. Με το που άρχισαν να αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους οι μπάτσοι, ένα γκρουπ κινήθηκε προς την κεντρική πύλη του πανεπιστημίου, στη συμβολή της Αλαμέδα με Ματουκάνα, όπου διέκοψαν την κυκλοφορία και εκτόξευσαν κάμποσες μολότοφ στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στο εμπορικό κέντρο Paseo Estación.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο της επίθεσης ενάντια στη μαζική κατανάλωση που παίρνει τα πάνω της κατά τη διάρκεια των αποκαλούμενων «εορτασμών για το τέλος του έτους». Επίσης έγινε ως ένδειξη αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατουμένους και στη μνήμη συντρόφων που έπεσαν στον αγώνα, ανάμεσα στους οποίους και ο Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, μια ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων των καραμπινιέρων επιχείρησε εναντίον των κουκουλωμένων, κατορθώνοντας να αιχμαλωτίσει εννέα άτομα.

Την επόμενη μέρα, κατά τις 14:00 και εντός μιας δικαστικής αίθουσας τίγκα στην μπατσαρία (6 από αυτούς ένστολοι) και στους δημοσιογράφους, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση σοβαρών ταραχών εναντίον των εννέα συντρόφων (στην πλειονότητά τους 19χρονοι). Τη νομική υπεράσπιση των συλληφθέντων ανέλαβαν η Ουάσιγκτον Λισάνα και η Μαρία Ριβέρα, μέλη της οργάνωσης δικηγόρων και φοιτητών νομικής Λαϊκή Υπεράσπιση. Στους 8 από τους 9 συλληφθέντες επιβλήθηκε το μέτρο της παρουσίας ενώπιον των Αρχών κάθε 15 μέρες, ενώ ο 19χρονος σύντροφος Φελίπε Αντάσμε Τρονκόζο, φοιτητής του χημικού στο USACH, προφυλακίστηκε.

Ο Φελίπε κατηγορείται για πρόκληση σοβαρών ταραχών, παραβίαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών (για την υποτιθέμενη κατοχή 12 μολότοφ και ενός μαχαιριού), καθώς και για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον ενός καραμπινιέρου. Η τελευταία κατηγορία βασίζεται στις καταθέσεις των ίδιων των μπάτσων, οι οποίοι ισχυρίζονται πως ο Φελίπε μαχαίρωσε ένα κάθαρμα των Ειδικών Δυνάμεων τη στιγμή που εκείνος επιχειρούσε να τον συλλάβει, προκαλώντας του επιπόλαια τραύματα. Ο σύντροφος παραμένει σε προφυλάκιση για όσο διάστημα διαρκούν οι έρευνες.

Αλληλεγγύη στους αιχμαλώτους των οδομαχιών!
Λευτεριά στους συλληφθέντες της 11ης Σεπτέμβρη στη Βίγια Φράνσια!
Κρατούμενοι στο δρόμο!

στα ισπανικά

ΠΗΓΗ